W “Dzienniku Ustaw” opublikowano w środę rozporządzenie wydłużające do końca 2023 r. zerowy VAT na żywność. Wśród produktów z zerową stawką VAT znajdują się m.in.: mięso i ryby; mleko i produkty mleczarskie; jaja; miód naturalny; orzechy; warzywa i owoce.
W “Dzienniku Ustaw” opublikowano w środę rozporządzenie Ministra Finansów zmieniające rozporządzenie w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 r.
Jak wskazano, obowiązywanie zerowej stawki podatku VAT na żywność zostało przedłużone z 30 czerwca 2023 r. do 31 grudnia 2023 r.
Wśród produktów z zerową stawką VAT znajdują się: mięso i ryby oraz przetwory z nich; mleko i produkty mleczarskie; jaja; miód naturalny; orzechy; warzywa i owoce oraz ich przetwory; tłuszcze zwierzęce i roślinne jadalne; zboża i przetwory ze zbóż, w tym pieczywo i pieczywo cukiernicze; określone preparaty i mleko do żywienia niemowląt i dzieci oraz dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego.
Zerowa stawka VAT na żywność była elementem drugiej Tarczy Antyinflacyjnej, w ramach której zostały obniżone stawki VAT na paliwa czy prąd. Obniżki podatków związane z nośnikami energii wygasły z końcem 2022 r., ale obowiązywanie zerowej stawki VAT na żywność zostało wydłużone do czerwca 2023 r.
Według minister finansów Magdaleny Rzeczkowskiej, dzięki wprowadzeniu zerowej stawki VAT na żywność w 2022 r. w portfelach obywateli pozostało ponad 8,5 mld zł. “W pierwszym półroczu 2023 r. to kwota ok. 6 mld zł. Szacujemy, że w drugim półroczu 2023 r., to kolejne oszczędności rzędu ponad 5 mld zł” – wskazała szefowa resortu finansów.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 30 czerwca 2023 r.
Obniżona do 0 proc. stawka VAT na żywność obowiązuje od 1 lutego 2022 r. Wcześniej była to 5-proc. stawka podatku.