Reklama

Dom

Funkcjonalność kuchni czyli klucz do sukcesu

Opracowała Idalia Stochla
Dodano: 21.02.2018
37779_kuchnia750
Share
Udostępnij

Gdy kuchnia nie jest dobrze zorganizowana oraz podzielona na odpowiednie strefy nawet najlepsze umiejętności nie pomogą. Kluczem do sukcesu oprócz pasji do gotowania jest ergonomiczna i funkcjonalna kuchnia z zaplanowanym ciągiem technologicznym. 

Swoboda pracy – blat wysuwny

Siekanie, krojenie, obieranie, odmierzanie – lista czynności do wykonania w kuchni nie ma końca. To pokazuje, że gotowanie to nie tylko przyjemność, ale i ogrom pracy, która wymaga zapewnienia użytkownikowi odpowiedniej przestrzeni roboczej. Krótko mówiąc – blatu. Co w sytuacji, gdy metraż nie pozwala pomarzyć o wyspie? Warto postawić na blat wysuwny. – To okucie, które gwarantuje dodatkowe miejsce do pracy, a w przypadku kawalerek może pełnić też rolę funkcjonalnego stolika. Wysuwany spod blatu właściwego lub niczym szuflada, nie zajmuje miejsca i pojawia się tylko wtedy, gdy jest akurat potrzebny – mówi Michał Kichler, ekspert ds. wyposażenia meblowego w firmie Häfele. Jednocześnie dobrze zadbać o odpowiednie oświetlenie blatu – na przykład w postaci opraw LED umieszczonymi pod szafkami górnymi – co pozwala skupić się na pracach wymagających precyzji i sprawia, że wzrok mniej się męczy.


Bez wysiłku – podnośniki szafek górnych

Skoro podnieśliśmy wzrok ku górze, warto zastanowić się nad rozwiązaniami zwiększającymi komfort korzystania z szafek górnych. Górna zabudowa to  popularne rozwiązanie, umożliwiające maksymalne wykorzystanie miejsca. Podczas gotowania nieraz przyjdzie nam sięgać po schowane w nich miski, talerze czy akcesoria. Skrywające je fronty mogą być eleganckie, ale także ciężkie i mało wygodne.
– Ciężko pracujące meble to przeszłość dzięki wykorzystaniu podnośników do szafek górnych z rodziny Free. W odróżnieniu od rozwiązania z zawiasami fronty lekko unoszą się do góry zapewniając pełny dostęp nawet do dużych korpusów z ciężkimi frontami – mówi Michał Kichler. Co ważne, podnośniki są wyposażone w funkcję cichego domyku, co sprawia, że szafki pracują bez hałasu.

Więcej miejsca – pojemne szuflady

Na co zwrócić uwagę przed ich wyborem?  Gdy pod ręką trzeba mieć nie tylko noże, łyżki czy deski do krojenia ale i cały arsenał przypraw i stale wykorzystywanych składników Warto postawić na dużą pojemność i solidny udźwig – ten może wynosić nawet 70 kilogramów co sprawdzi się, gdy w dolnej zabudowie zaplanowaliśmy miejsce również na garnki i patelnie. Ciekawym rozwiązaniem jest system z dedykowanymi wkładami na sztućce pozwalający dopasować szufladę do indywidualnych preferencji. Warto zwrócić uwagę na prowadnice z hamulcem siły zamykania – dzięki temu w pośpiechu zamknięta biodrem czy kolanem szuflada zamknie się lekko i cicho nawet przy dużym obciążeniu.

Ukryta przestrzeń – półka do szafek narożnych

Większe, rzadziej używane duże garnki i roboty kuchenne najlepiej ukryć… w kącie. Narożniki kuchenne zagarniają sporo przestrzeni, którą pozwala wykorzystać półka wysuwna do szafek narożnych. Wyposażona w unikatowe rozwiązania i okucie pozwoli by jednym ruchem ręki wygodnie  sięgnąć do  zgromadzonego wyposażenia.


Energia pod ręką – gniazdo wysuwne

Choć przychodzą „tylko” znajomi, uwijasz się w kuchni jak przed degustacją Magdy Gessler. W ruch idą przyrządy, o których istnieniu wiesz z domowników tylko ty – kolejny robot kuchenny, ręczny blender, szybkowar. Tylko skąd tyle gniazdek, by skorzystać ze wszystkich? W takich sytuacjach ratunek stanowi rozwiązanie jakim jest schowane w blacie gniazdo wysuwne. Brak przedłużaczy, szpecących ścianę kontaktów i – w wersji Twist – dodatkowe gniazdo USB do naładowania smartfona z aktualnie otwartym przepisem. Z takim wsparciem niestraszny żaden kulinarny egzamin.

Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy