Reklama

Biznes

Realizacja przez MŚP projektów z programu KPO HoReCa, turystyka lub kultura.

PARP/PAP MediaRoom
Dodano: 15.08.2025
MRiPR
MRiPR
Share
Udostępnij

W związku z pojawiającymi się zapytaniami od przedsiębiorców objętych wsparciem w ramach programu HoReCa, zaniepokojonych doniesieniami medialnymi, informujemy, że na stronie Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) dostępny jest komunikat dotyczący zasad realizacji projektów oraz prowadzonych kontroli.

W związku z pojawiającymi się zapytaniami ze strony przedsiębiorców objętych wsparciem w ramach HORECA, zaniepokojonych doniesieniami medialnymi uprzejmie informujemy, że PARP dokłada wszelkich starań, aby kontrole były jak najmniej uciążliwe dla przedsiębiorców, a jednocześnie, aby wszystkie nieprawidłowości zostały skutecznie zidentyfikowane i rozliczone.

  • Program KPO dla firm działających w sektorach: hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura, jest kontynuowany.
  • Wstrzymane płatności będą sukcesywnie odblokowywane po weryfikacji prawidłowości oceny danego projektu.
  • Umowy z przedsiębiorcami nadal obowiązują i obowiązuje Przewodnik kwalifikowalności wydatków oraz inne dokumenty dotyczące realizacji programu.
  • Założenia programu oraz umowy jednoznacznie wskazują, że rozliczanie inwestycji odbywa się na zasadzie refundacji wydatków. Po zweryfikowaniu, że dany zakup lub dostawa jest przeznaczona na cele związane z dywersyfikacją/rozszerzeniem działalności nastąpi rozliczenie projektu. Następuje to w oparciu o ustalenie, że zakupione maszyny lub urządzenia znalazły się w faktycznej ofercie handlowej przedsiębiorcy.
  • Umowa może zostać rozwiązana w przypadku naruszenia postanowień umowy lub stwierdzonych nieprawidłowości.

Zapraszamy także do zapoznania się z bazą pytań i odpowiedzi przygotowaną na podstawie zgłoszeń od przedsiębiorców oraz dziennikarzy, dostępną na stronie programu w sekcji “Dodatkowe dokumenty”.

Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy