Reklama

Kultura

Dziedzictwo Kresów w muzyce, tańcu i kuchni – zakończenie festiwalu

Autor tekstu: Krzysztof Witek Biuro Prasowe UMWP / Źródło: Serwis informacyjny UMWP
Dodano: 05.08.2025
  • Zdjęcia: Festiwal Dziedzictwa Kresów / Źródło: Serwis informacyjny UMWP
Zdjęcia: Festiwal Dziedzictwa Kresów / Źródło: Serwis informacyjny UMWP
Share
Udostępnij

Finał Festiwalu Dziedzictwa Kresów 2025 zgromadził mieszkańców regionu oraz gości z całej Polski i zagranicy. W wydarzeniu uczestniczyła Anna Huk – Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego, która podkreśliła, że festiwal jest nie tylko prezentacją dziedzictwa Kresów, ale także przestrzenią do budowania więzi i wspólnoty.

Festiwal Dziedzictwa Kresów od lat pielęgnuje pamięć o Kresach Wschodnich. To miejsce spotkań pokoleń, integracji środowisk kresowych i prezentacji tradycji – od muzyki, przez taniec, po kulinaria. Kultywowanie tych wartości jest naszym obowiązkiem i zaszczytem – mówiła Anna Huk.

Przez kilkanaście festiwalowych dni odbyły się liczne koncerty, spotkania autorskie, wystawy, warsztaty, pokazy, prezentacje i konferencje. Celem wydarzeń było przybliżanie, zachowanie i przekazywanie dziedzictwa Kresów – tradycji, historii i kultury.

Podczas finału na „małej scenie” wystąpiły zespoły pieśni i tańca „Kresy” i „Gwiazdki”, zespół śpiewaczy „Niespodzianka” oraz dziecięcy zespół taneczny „Levana” z Worochty na Ukrainie. Publiczność mogła zobaczyć także Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Hrubieszowskiej oraz spektakl Teatru Ulicznego „Folkowe Refleksje”.

Odbył się również konkurs kulinarny „Kresowe Jadło”, w którym rywalizowały Koła Gospodyń Wiejskich i lokalni pasjonaci kuchni. Jurorzy oceniali autentyczność receptur, walory smakowe i sposób podania potraw. Do konkursu zgłoszono 34 potrawy, a tematem tegorocznych zmagań były dania wigilijne.

Wyniki konkursu:

I miejsce – KGW w Miękiszu Nowym za „Dwójki lwowskie”,

II miejsce – KGW w Bałajach za „Karp po polsku w szarym sosie”,

III miejsce – KGW w Tymcach za „Gołąbki z ziemniakami i kaszą zawijane w kapustę kiszoną z maczką”.

Wyróżnienia otrzymały: KGW w Załużu, KGW w Dąbrowie, KGW w Budomierzu, KGW w Antonikach, KGW „Stokrotka” w Zalesiu, KGW w Krowicy Lasowej, KGW w Futorach i KGW w Giedlarowej. Nagrodę za najlepszą aranżację stoiska otrzymało KGW w Więckowicach.

Gościem specjalnym był Damian Kordas, zwycięzca „MasterChefa”, który przygotował chłodnik i częstował nim uczestników.

Wieczorem na „dużej scenie” odbył się koncert Dawida Kwiatkowskiego, a następnie występ DJ-a Leona Myszkovskiego.

Festiwal Dziedzictwa Kresów odbywa się co roku w powiecie lubaczowskim, angażując lokalne społeczności i środowiska kresowe z całego kraju. Program obejmuje występy artystyczne, konkursy kulinarne, panele dyskusyjne, warsztaty, wystawy i wydarzenia edukacyjne.

Naszą rolą jako samorządu województwa jest nie tylko wspieranie organizacji takich wydarzeń, ale także tworzenie warunków do przekazywania dziedzictwa Kresów kolejnym pokoleniom. To inwestycja w pamięć, kulturę i tożsamość – podkreśliła Anna Huk.

Organizatorami finału byli: Województwo Podkarpackie oraz Gmina Lubaczów, przy współpracy z Muzeum Kresów w Lubaczowie, Powiatem Lubaczowskim i Centrum Kulturalnym w Przemyślu.

Czytaj także:

Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy