Największy festiwal jazzowy na Podkarpaciu rozpocznie się już 21 października i potrwa sześć dni. Od 2012 roku organizatorzy starają się, by Rzeszów Jazz Festiwal był okazją do przywrócenia w stolicy Podkarpacia regularnych spotkań z najlepszą muzyką jazzową oraz propagowania kultury muzyki improwizowanej.
Festiwal zapoczątkowano w 2012 roku. Podczas tegorocznej edycji organizatorzy zapowiadają wiele muzycznych atrakcji, nie tylko dla wielbicieli muzyki improwizowanej, ale również dla miłośników łączenia jazzu z innymi odmianami muzyki np. funky, elektro. Gwiazdą tego rocznego Rzeszów Jazz Festiwal będzie Poogie Bell Band – znakomity perkusista, kompozytor i producent, wraz z zespołem. To nie jedyna gwiazda i niespodzianka jaką przygotowali organizatorzy, szczególnie dla fanów światowej klasy perkusistów. Razem z Kovalczykiem wystąpi gościnnie Derrick McKenzie – perkusista legendarnego zespołu JAMIROQUAI. Na festiwalu wystąpi także: Matusik&Ghostman, Wojtek Fedkowicz Noise Trio, Scierański New Quartet, MaBaSo Trio i Kovalczyk Big Band Project feat. Derrick McKenzie. Podobnie jak w ubiegłych latach zaprezentowane zostaną wybrane projekty artystów, którzy wydali płyty na przełomie 2013/2014 r. Organizatorzy zadbali, aby wszystkie koncerty odbyły się w najlepszych miejscach koncertowych i klubach Rzeszowa, odpowiednich do spotkań z muzyką jazzową. Bilety będą do nabycia w sprzedaży internetowej oraz bezpośrednio przed koncertem.
Rzeszów Jazz Festiwal to nie tylko koncerty i warsztaty muzyczne, ale także apetyczne warsztaty kulinarne „Jazz na talerzu”, które poprowadzi Szef Kuchni restauracji KUK NUK Maciej Stankiewicz. Rozpoczną się one już 18 października, w sobotę o godz. 10.00 w Restauracji KUK NUK w Rzeszowie. Dodatkowo podczas trwania festiwalu, od 20 do 26 października, w restauracji Szef Kuchni serwowane będą specjalne jazzowe potrawy.
Więcej informacji: