Choć minimalizm jest bardzo modny, to w kuchni trudno go zastosować. A przynajmniej w kwestii przyborów, które pomagają nam w przygotowywaniu potraw, gotowaniu i podawaniu jedzenia. Ale, że żadna kuchnia nie jest z gumy, więc warto dobrze przemyśleć, co koniecznie powinno się w niej znaleźć, a z czego można zrezygnować.
Noże to podstawa. Muszą być dobrej jakości i ostre, ponieważ praca tępymi nożami będzie nie tylko bardzo trudna, ale i znacznie dłużej potrawa. Musimy mieć ich kilka, różnej długości, z różnymi rodzajami ostrzy. Inny do chleba, inny do mięsa, inny do warzyw i oczywiście nóż uniwersalny, którym jesteśmy w stanie zrobić najwięcej, ale jednak nie wszystko. Do tego oczywiście ostrzałka do noży, ale koniecznie trzeba pamiętać o tym, by była odpowiednia do materiału, z którego nóż jest wykonany. Uzupełnieniem „ostrej” części kuchni będzie tarka i szatkownica. Poza tym trzeba zaopatrzyć się w praski – do ziemniaków oraz do czosnku, tłuczek do mięsa, ręczne trzepaczki do ubijania np. białek, otwieracz do konserw, radełko, korkociąg, wałek do ciasta, stolnica, deski do krojenia, durszlak, sitka w rozmaitych rozmiarach. W kuchni trzeba też mieć kilka drewnianych łyżek różnej wielkości, szpatułkę do odwracania np. mięsa podczas smażenia.
Poza „drobniejszym” asortymentem trzeba zadbać o właściwy wybór garnków, w których będziemy gotować, patelni do smażenia oraz dużych naczyń z przykryciem odpowiednich do duszenia mięs. Poza tym kilka rodzajów foremek do pieczenia: duże blachy, keksówki, tortownice czy też formy do pieczenia mufinek.
Choć i tak lista jest dość długa, to z pewnością zaledwie część rzeczy, które w kuchni się przydadzą. Ale tak naprawdę wszystko zależy od tego, jak bardzo kreatywni chcemy być w kuchni. Jeśli będziemy tworzyć bardziej wymyślne potrawy, to i przyborów ułatwiających gotowanie, też będziemy potrzebować więcej.
Przybory kuchenne najwyższej jakości dostępne w sklepie HELIOS
ul. Przemysłowa 14, 35-105 Rzeszów,
tel./fax. +48 17 862-91-92, +48 17 862-88-93, +48 17 854-42-24
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 8:00-17:00, sobota 8:00-13:00