Reklama

Biznes

Dezynfekcja w miejscu pracy – najlepsze produkty i metody

Artykuł sponsorowany
Dodano: 29.04.2024
pexels-matilda-wormwood-4099467
pexels-matilda-wormwood-4099467
Share
Udostępnij

Dezynfekcja w miejscach pracy jest niezbędnym procesem, pozwalającym eliminować rozwój szkodliwych drobnoustrojów. Niezależnie od specyfiki miejsca pracy pomieszczenia, znajdujące się w nich sprzęty jak i pracownicy muszą być poddawane regularnej dezynfekcji. Sprawdź jakie produkty i metody dezynfekcji stosowane są w miejscach pracy.

Dezynfekcja w miejscu pracy – dlaczego jest konieczna?

Dezynfekcja, określona jako czynność lub zespół czynności, wykonywanych w celu pozbycia się drobnoustrojów z różnego typu powierzchni oraz naskórka przeprowadzana jest, by nie dopuścić do rozwoju bakterii, wirusów i grzybów zarówno na skórze człowieka jak i przedmiotach, których używa. Drobnoustroje, pojawiające się w niebezpiecznych ilościach na skórze oraz powierzchniach, niepoddawanych procesom dezynfekcji mogą stanowić przyczynę wielu schorzeń, tworzą zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia osób. 

Bardzo ważna jest zatem prawidłowo przeprowadzana i wykonywana regularnie dezynfekcja pomieszczeń, sprzętów oraz dbałość pracowników o samodyscyplinę w dezynfekcji dłoni. 

Jak często przeprowadza się dezynfekcję w miejscach pracy?

Dezynfekcja w miejscu pracy przeprowadzana powinna być często, eliminując w ten sposób rozwój drobnoustrojów. Najczęściej przeprowadza się ją codziennie, chyba że specyfika zakładu pracy wymaga częstszego realizowania czynności dezynfekujących z zachowaniem procedur. Przy dezynfekcji w miejscu pracy powinny być stosowane metody i produkty, zalecane dla konkretnych miejsc. W placówkach ochrony zdrowia stosować będziemy inne środki dezynfekujące aniżeli w lokalach gastronomicznych. Warto zadbać o wysoką jakość artykułów, kupowanych celem dezynfekcji pomieszczeń (https://higienahandel.pl/) oraz sprawdzić, czy są zgodne z obowiązującymi normami. 

Metody i środki do dezynfekcji – jak są dobierane?

Metody dezynfekowania pomieszczeń skupione są wokół środków technicznych oraz fizycznych. Sposób dezynfekowania pomieszczeń, w których przebywają na co dzień pracownicy powinien zostać dopasowany do specyfiki trybu pracy. Konieczne jest zachowanie środków ochrony osobistej oraz przestrzeganie instrukcji dezynfekowania, proponowanej przez producenta preparatów do dezynfekcji (https://higienahandel.pl/dezynfekcja). Metody dezynfekcji dopasowywane są do specyfiki miejsca, w przypadku możliwego kontaktu z żywnością używa się zalecanych preparatów, podobnie w przypadku narzędzi fryzjerskich lub powierzchni, z którymi mają kontakt dzieci. Dezynfekcję przeprowadza się minimum raz w ciągu doby. 

Dezynfekcja w miejscu pracy – przede wszystkim bezpieczeństwo

Poza odpowiednim doborem środków oraz metod dezynfekcji podczas wykonywania tych czynności należy przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz szczegółowo dostosować się do wytycznych producenta środków dezynfekujących. Konieczne jest przestrzeganie czasu działania preparatów oraz właściwe przygotowanie powierzchni, zarówno skóry jak i przedmiotów poprzez dokładne ich oczyszczenie i osuszenie. Często potrzebne jest mycie wstępne i właściwe. 

Dezynfekcję w miejscu pracy rozpoczyna się od powierzchni pionowych, znajdujących się najwyżej, by następnie przechodzić w kierunku znajdujących się niżej, poziomych i na końcu posadzki. Bezpieczeństwo osoby przeprowadzającej dezynfekcję jest priorytetem, podobnie jak bezpieczeństwo osób, pracujących w danym zakładzie pracy. 

Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy