Reklama

Biznes

Jak wybrać profesjonalne wyposażenia do lokalu gastronomicznego?

Artykuł sponsorowany
Dodano: 28.06.2022
64706_biznesistyl.pl-resizer-750q72
Share
Udostępnij
Do tego, aby lokal gastronomiczny mógł funkcjonować prawidłowo, a klienci odwiedzali go tłumnie, potrzebne jest nie tylko przygotowanie zachwycającego menu, lecz także zadbanie o prawidłowe wyposażenie. Jest to kluczowe, gdyż właśnie w tym miejscu będą codzienne pracować kucharze, kelnerzy i personel pomocniczy, a usprawnienie ich pracy wpłynie na wysokość osiąganych dochodów. Jak wybrać profesjonalne wyposażenie i czym kierować się podczas zakupów? Na te pytania odpowiadamy w dzisiejszym artykule!

Przezorny zawsze ubezpieczony, czyli dlaczego warto kierować się rozsądkiem

W pierwszej kolejności warto skorzystać z pomocy specjalisty. Oczywiście dużo tańszym rozwiązaniem jest samodzielne urządzenie kuchni i zaplecza gastronomicznego, jednak w przypadku wszystkich miejsc, w których serwuje się jedzenie, muszą zostać spełnione zasady BHP oraz normy Sanepidu. W przeciwnym razie, jeśli do naszej restauracji zawita kontrola, możemy otrzymać bardzo wysoki mandat oraz szczegółowe wytyczne dotyczące wszystkich zmian, które i tak będziemy musieli wprowadzić, co narazi nas na jeszcze większe koszty.

Warto skontaktować się z firmą, która zajmuje się projektowaniem kuchni i zaplecza gastronomicznego, aby mieć pewność, że wszystkie zastosowane w naszym lokalu rozwiązania są zgodne z przepisami. Pomoc osób doświadczonych, które podpowiedzą nam najlepsze opcje to pierwszy krok do sukcesu.

Wybór sprzętów, mebli i ergonomia pracy

Kolejną trudną decyzją, z którą przyjdzie nam się zmierzyć, jest wybór urządzeń, mebli, akcesoriów i innych niezbędnych artykułów gastronomicznych. W pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na ich wydajność, niezawodność, a także energooszczędność. To bardzo ważne, gdyż każdemu przedsiębiorcy zależy na cięciu kosztów, a wybór sprzętów, które zużywają niewielką ilość prądu, pozwoli nam zredukować wysokość opłat. Dotyczy to również zmywarek gastronomicznych, kostkarek do lodu oraz innych urządzeń, które w trakcie swojej pracy wykorzystują wodę.

Nie moglibyśmy nie wspomnieć o ergonomii, czyli zapewnieniu bezpiecznych warunków pracy i zminimalizowaniu ryzyka wypadku. W tym celu warto dokładnie przemyśleć umiejscowienie poszczególnych urządzeń i mebli, zapewniając swoim pracownikom przestronne miejsce do gotowania. Jest to aspekt kluczowy, gdyż od organizacji kuchni i zaplecza zależy to, jak będzie wyglądała codzienna praca.

Jaki sprzęt wybrać do lokalu gastronomicznego?

Wspominaliśmy już, aby decydować się na urządzenia energooszczędne. To jednak niejedyne kryterium, które należy wziąć pod uwagę. Wybierając sprzęt, kierujmy się przede wszystkim jego wydajnością i dokładnie sprawdzajmy, w jakim tempie pracuje dane urządzenie. Pozwoli nam to dokładnie zaplanować codzienną pracę. Warto postawić na artykuły wyprodukowane przez znane firmy, które w branży gastronomicznej działają od lat. Ich produkty zostały dokładnie przetestowane i są na bieżąco modernizowane, aby spełnić wszystkie oczekiwania użytkowników.

Co jeszcze warto mieć na uwadze?

Przede wszystkim specyfikacje poszczególnych modeli. Zwracajmy uwagę na to, z jakich materiałów zostały wykonane konkretne urządzenia. Trwałym surowcem wykorzystywanym bardzo często w branży gastronomicznej, jest m.in. stal nierdzewna, która ma właściwości antykorozyjne. Oznacza to, że jest odporna na działanie wysokich i niskich temperatur, a także na wodę. Materiał bardzo łatwo utrzymać w czystości, a dodatkowo niestraszne mu również uderzenia, wstrząsy i inne urazy mechaniczne. Stal nierdzewna jest wykorzystywana nie tylko do produkcji mebli (baseny i zlewy, nadstawki na stoły chłodnicze, okapy, regały, stoły, szafy i szafki, umywalki czy ciągi), lecz także sprzętów gastronomicznych i akcesoriów. Z pewnością spotkacie się z nią w wielu urządzeniach, z których będziecie korzystać w pracy.

Wybierając profesjonalne urządzenia, weźmy pod uwagę również moc całkowitą urządzenia, ilość palników (w przypadku kuchenek), funkcje, które oferuje dany model oraz oczywiście napięcie. Ten ostatni parametr jest szczególnie ważny – w przypadku, gdy w naszym lokalu wynosi ono np. 230 V, a my kupimy sprzęt, który potrzebuje mocy aż 400 V, to w najlepszym przypadku po prostu nie zadziała. W najgorszym – może dojść do niebezpiecznej awarii i trwałego uszkodzenia urządzenia.

Wyposażenia pro dla gastronomii

Jak wspominaliśmy już wcześniej, decydując się na zakup konkretnych urządzeń, mebli i sprzętów, warto wziąć pod uwagę producenta, który jest odpowiedzialny za stworzenie danego produktu. Przed przystąpieniem do zakupów warto zrobić dokładny research, popytać znajomych i poczytać opinie w Internecie, aby mieć pewność, że dobrze zainwestujemy nasze pieniądze. Zupełnie inne urządzenia będą nam potrzebne, gdy chcemy otworzyć pizzerie, a jeszcze inne, gdy planujemy zostać właścicielami urokliwej, niewielkiej kawiarni. Warto brać to pod uwagę.

W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszą się piece konwekcyjno-parowe, które możemy znaleźć w większości lokali gastronomicznych. Ich fenomen wynika z faktu, że w porównaniu do klasycznego piekarnika oferują również inne funkcje. Jest to m.in. płyta grillowa czy sprzęt do gotowania na parze. W rezultacie inwestując w jedno urządzenie, otrzymujemy kilka różnych. To z pewnością rozwiązanie, które pozwoli nam sporo zaoszczędzić.

Gdzie szukać profesjonalnego wyposażenia gastronomicznego?

Warto skorzystać z usług profesjonalnej firmy, aby mieć pewność, że zakupione sprzęty będą dla nas najlepszą inwestycją. Jedną z takich firm jest sklep internetowy Gastromania.pl, który oferuje o wiele więcej! W firmie pracują ludzie, dla których gastronomia jest prawdziwą pasją. Zakres usług nie kończy się na sprzedaży artykułów dla profesjonalnej gastronomii, gdyż firma wspiera przedsiębiorców, doradza im najlepsze możliwe rozwiązania i pomaga budować prężnie działający biznes. Doświadczony zespół z przyjemnością pomoże w zakupie urządzeń i akcesoriów gastronomicznych, które będą idealnie przystosowane do każdego biznesu.

Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy