Reklama

Biznes

O potencjale enoturystyki na Podkarpaciu

Autor tekstu: Krzysztof Witek / Biuro Prasowe UMWP
Dodano: 13.06.2025
  • Zdjęcia: Podkarpackie Centrum Innowacji / Źródło: Serwis informacyjny UMWP
Zdjęcia: Podkarpackie Centrum Innowacji / Źródło: Serwis informacyjny UMWP
Share
Udostępnij

W Podkarpackim Centrum Innowacji odbyła się konferencja poświęcona rozwojowi enoturystyki, w której udział wzięli m.in. marszałek Władysław Ortyl oraz członek zarządu Małgorzata Jarosińska-Jedynak, a także radny województwa Marcin Fijołek. Podczas wydarzenia rozmawiano o lokalnej produkcji wina, inwestycjach niezbędnych do rozwoju sektora oraz wyzwaniach, z jakimi mierzą się podkarpaccy plantatorzy. Spotkanie zainaugurowało dyskusję na temat nowych kierunków rozwoju regionalnego winiarstwa, jego powiązań z produktami lokalnymi oraz potencjału enoturystyki jako narzędzia promocji regionu.

Marszałek Władysław Ortyl podkreślił, że rozwój podkarpackiego winiarstwa powinien odbywać się w ścisłej współpracy z innymi sektorami lokalnej gospodarki, w tym z producentami tradycyjnych wędlin, serów i pieczywa.

Współpraca różnych środowisk lokalnych przynosi najlepsze efekty – zarówno pod względem gospodarczym, jak i promocyjnym. Podkarpacie to region innowacyjny, ale innowacje muszą być wdrażane w każdym obszarze, także w enoturystyce. Może ona stać się wyjątkową wizytówką Podkarpacia, jeśli zostanie właściwie zintegrowana z lokalną kuchnią, historią i kulturą – mówił marszałek.

Może cię zainteresować

Reklama

Swoje prelekcje wygłosili m.in. Piotr Stopczyński – enolog Piwnic Półtorak, oraz dr Katarzyna Korzeń – neurobiolog z Akademii Enorozwoju.

Enoturystyka, czyli zwiedzanie winnic połączone z degustacją, jest sprawdzonym modelem biznesowym nie tylko w krajach o ugruntowanej tradycji winiarskiej. Choć Polska nie należy do czołowych producentów, to jej wina zdobywają prestiżowe nagrody i wyróżnienia na całym świecie.

Konferencja była okazją do wymiany doświadczeń, nawiązania kontaktów oraz sformułowania postulatów dotyczących dalszego rozwoju branży. Pokazała również, że enoturystyka – oparta na wysokiej jakości produktach lokalnych, wspierana przez naukę i innowacje – może stać się jednym z filarów rozwoju Podkarpacia w najbliższych latach. Obecnie w regionie działa 61 plantatorów i 47 producentów wina.

Czytaj także:

Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy