Kazimierz Rak, współwłaściciel popularnej rzeszowskiej cukierni z ul. Miodowej „J. Orłowski i K. Rak”, której tradycje sięgają lat 70. XX wieku, został uznany za osobność branży cukierniczej roku 2017. Doceniono jego zaangażowanie w organizacji „Kremówki papieskiej”, wspieranie potrzebujących oraz promowanie cukiernictwa.
Konkurs organizowany jest od lat przez branżowy magazyn „Przegląd Piekarski i Cukierniczy”. Jego rozstrzygnięcie odbyło się w poniedziałek, 26 lutego w Warszawie podczas Expo Sweet, największych w Polsce targach branży cukierniczej i lodziarskiej. Kapituła konkursowa wyróżniła tytułem osobowości roku Kazimierza Raka – mistrza cukiernika z Rzeszowa.
Kazimierz Rak założył cukiernię w 1977 roku razem z przyjacielem Julianem Orłowskim i do dziś pracują razem. Zaczynali od produkcji lodów, pączków, drożdżówek i różnego rodzaju ciast. Lody bakaliowe i kakaowe serwowali klientom tylko w soboty i niedziele, gdyż obowiązywał przydział na te składniki. W tygodniu zapraszali na lody śmietankowe, truskawkowe i z innych owoców dostępnych na rynku. Lody stały się wizytówką cukierni i do dziś wiele osób mówi, że to najlepsze lody w mieście. Ich sekretem są naturalne składniki, bez barwników i półproduktów.
Dziś cukiernia na Miodowej oferuje także torty, stoły pełne małych, ale misternie dekorowanych słodkości, ciastka, ciasteczka deserowe, pieczywo, wyroby z czekolady, a także wszelkie inne słodkości na firmowe czy indywidualne zamówienia. Ponadto angażuje się także w różne inicjatywy i działalność filantropijną. Kazimierz Rak jest pomysłodawcą „Kremówki papieskiej” organizowanej z okazji urodzin papieża Jana Pawła II. W ubiegłym roku kremówka liczyła 97 metrów.