Reklama

Lifestyle

Ciasta i ciasteczka – jak podawać?

materiał promocyjny
Dodano: 03.06.2013
4799_desery
Share
Udostępnij
Torty, ciasta, ciasteczka – któż ich nie lubi? Ale nie można zapominać, że słodkie zakończenie posiłku również wymaga właściwego serwowania. Odpowiednie naczynia i sztućce ułatwiają nie tylko eleganckie podanie deseru gościom, ale też zjedzenie go zgodnie z etykietą. 
 
Wszelkie ciasta i torty należy podawać na szklanych paterach. Zazwyczaj są płaskie, okrągłe, prostokątne lub kwadratowe, mają też wyższą nóżkę, co zdecydowanie ułatwia zdjęcie słodkości z naczynia. Oczywiście konieczne do tego odpowiednie sztućce. Mogą to być szczypce do ciast lub specjalna łopatka, którą wygodnie nakłada się wszelkie ciasta miękkie i z masami. Szczypce lepiej sprawdzą się w przypadku ciast kruchych i twardszych. Za to łopatka jest niezbędna przy podawaniu tortu, szczególnie, że nakładanie kawałków tego deseru sztućcami albo, co gorsza palcami, byłoby ogromną gafą. 
 
Do zjedzenia ciasta potrzebne są też odpowiednie sztućce. W przypadku ciast kruchych używa się widelczyka deserowego, a jeśli trafi się jakiś twardszy kawałek należy pokroić go nożem. Widelczykiem zjada się także wszelkie owocowe dodatki. Z kolei łyżeczki używa się do ciast miękkich i tortów przekładanych masami. 
 

Wszystko co niezbędne do podawania deserów znajdziesz w sklepie HELIOS


ul. Przemysłowa 14, 35-105 Rzeszów,
tel./fax. +48 17 862-91-92, +48 17 862-88-93, +48 17 854-42-24
 
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 8:00-17:00, sobota 8:00-13:00
 
 
Odwiedź stronę i sklep internetowy na: www.helios-szklo.pl
 
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy