Węgierscy winiarze z cenionych regionów winiarskich, m.in. Egeru i Tokaju, oraz wielu smakoszy tego wspaniałego trunku pojawi się na XVII Festiwalu Win Węgierskich im. Portiusa w Krośnie, który odbędzie się od 23 do 25 sierpnia. Tegoroczna edycja wydarzenia poświęcona jest Stefanowi Batoremu, królowi Polski, który sprowadził ten szlachetny napój do naszego kraju.
W latach socjalizmu na krośnieńskim Rynku znajdowała się tylko jedna knajpa – „Winiarnia Portius”. Serwowano w niej tanie wina z tzw. demoludów i miejscowe „jabole”. Swoją nazwę zawdzięczała Robertowi Wojciechowi Portiusowi, największemu importerowi win węgierskich na północ od Karpat w XVI wieku, którego przywilejami obdarzali nawet monarchowie: Zygmunt III Waza i jego synowie – Władysław IV i Jan Kazimierz.
Po latach nazwisko zamożnego kupca zostało nieco zapomniane, aż do czasu, gdy zaczęło patronować Stowarzyszeniu, które realizuje własny pomysł na promocję Krosna – miasta coraz bardziej rozpoznawalnego w kraju.
Już po raz XVII Stowarzyszenie Portius organizuje w Krośnie festiwal najlepszych win. Za dwa tygodnie, w dniach 23-25 sierpnia, powiedzenie: „Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki” nabierze szczególnego znaczenia. Do Miasta Szkła zjadą węgierscy winiarze z cenionych regionów winiarskich, m. in. z Egeru i Tokaju. W pawilonach rozstawionych na miejscowym Rynku będą serwować szlachetne trunki o burgundowej barwie i nie tylko.
– Tegoroczny festiwal win, jak co roku, będzie celebracją dziedzictwa Krosna, jako centrum handlu węgrzynem w przeszłości, kultywacją przyjaźni pomiędzy narodami Polski i Węgier, a także okazją do uczczenia 444 rocznicy wstąpienia na tron polski Księcia Siedmiogrodu Stefana Batorego. Ten wybitny Węgier, wódz i władca zasłynął nie tylko podbojami czy reformą państwa. Sprowadził też wina węgierskie do Polski – czytamy na facebookowym profilu wydarzenia. – Z tego powodu przewodnim motywem festiwalu będzie hasło: „Batory węgrzynem płynie”.
Podczas dwudniowej fety mieszkańcy oraz turyści będą mogli rozsmakować się nie tylko w różnego rodzaju winach, ale też spróbować smakołyków kuchni węgierskiej. W programie zaplanowano również Portiusowe podwieczorki, podczas których chętni dowiedzą się co nieco m.in. o polskiej sztuce zakąski. Imprezę uświetni koncert Aleksandry Nowak i Daniela Peszko.
Wydarzenie dofinansowano ze środków Instytutu Współpracy Polsko-Węgierskiej im. Wacława Felczaka. Więcej informacji o festiwalu na stronie:
www.portiusfestiwal.pl
Festiwal Win Węgierskich w Krośnie [PROGRAM]:
piątek, 23 sierpnia 2019
16:00 – 00:00
Pawilony winiarskie na Rynku
17:30 – 18:30
Wernisaż wystawy plakatów festiwalowych Krzysztofa Duckiego,historycznych pocztówek węgierskich oraz węgierskich książek
18:00
Uroczysta degustacja win tokajskich z piwnicy „Portius Pincé”
19:00
Uroczyste otwarcie „Karpackich Klimatów” i „Portius Festiwalu” na Rynku miasta Krosna.
19:00
Portiusowy Podwieczorek nr 1. „Sery i wina z Węgier”
21:00
Uroczysta degustacje win z Egeru ”Attila Petreny”
sobota, 24 sierpnia 2019
12:00 – 00:00
Pawilony winiarskie na Rynku
16:00
Portiusowy Podwieczorek nr 2. „Przekąski w kuchni węgierskiej”
17:00
Uroczysta degustacja win z węgierskiego Siedmiogrodu w Rumunii „Fort Silvan 47”, „Nachbil”, „Carastelec Winery”.
20:00
Portiusowy Podwieczorek nr 3. „Węgierskie destylaty i polska sztuka zakąski”
21:00
Uroczysta degustacja win tokajskich z piwnicy „Szedmak".
22:00
Koncert Aleksandry Nowak i Daniela Peszko.Piosenki jazzujące.
niedziela, 25 sierpnia 2019
10:00
Start biegu ulicznego „O skarb Portiusa”, Rynek Miasta.
12:00 – 22:00
Pawilony winiarskie na Rynku