Powidła krzeszowskie uwiodły już niejedno podniebienie i żadne inne nie smakują jak te. Co roku na placu targowym w Krzeszowie można przypatrzeć się, jak one powstają, a następnie skosztować ich. W weekend 15-16 września będzie ku temu okazja podczas XXII edycji Powidlaków.
W dniach 15-16 września na placu targowym w Krzeszowie odbędzie się XXII edycja Powidlaków, imprezy promującej lokalną tradycję, a zwłaszcza proces powstawania powideł śliwkowych. Oprócz atrakcji kulinarnych, na uczestników czekają także spektakle teatralne, musicale, stoiska rękodzielnicze i liczne koncerty. Gwiazdą wydarzenia będzie Kamil Bednarek. Powidlaki 2018 to inicjatywa nagrodzona grantem o wysokości 5 000 zł w konkursie „Wspieramy Rozwój” zorganizowanym przez Grupę Cedrob.
Mieszkańcy Krzeszowa, miejscowości leżącej nad Sanem, od pokoleń zajmują się sadownictwem. Na urodzajnych glebach lessowych pod koniec lata dojrzewają znakomite śliwki, z których tradycyjnie wyrabia się różnorodne specjały. Jednym z nich są właśnie powidła. Te krzeszowskie przygotowywane są według tradycyjnej receptury w zabytkowych miedzianych kotłach, stanowiących pozostałość po pruskich wojskach. Podczas Powidlaków każdy widz może stać się świadkiem smażenia powideł i zobaczyć, jak ta czynność łączy, a jednocześnie jest świetnym sposobem na wspólne spędzanie czasu.
– Dzięki Powidlakom pielęgnujemy tradycję naszego regionu. Zachęcamy mieszkańców do dzielenia się dorobkiem kulturowym Podkarpacia i promowania go w innych częściach Polski. Główną rolę podczas wydarzenia odgrywają powidła, z których Krzeszów słynie. Jako zarejestrowany produkt tradycyjny, stanowi nasz kulinarny skarb, którego smak i zapach z pewnością polubią wszyscy – powiedziała Sylwia Piotrowska, dyrektorka Gminnego Ośrodka Kultury w Krzeszowie.
Wokół tradycji smażenia powideł śliwkowych przez lata zbudowane zostało duże wydarzenie, w którym bierze udział ok. 10 tys. osób. W tym roku organizatorzy przygotowali szereg atrakcji. Na początku odbędą się spektakle teatralne prezentowane przez lokalną młodzież i grupy. Widzowie obejrzą także musicale, występy taneczne oraz pokazy umiejętności cheerleaderek, mażoretek i akrobatów. Posłuchają ponadto muzyki podczas koncertów orkiestry dętej oraz artystów takich jak Kordian, Nowator, Redlin, Lili, Audioties. Gwiazdą imprezy będzie Kamil Bednarek wraz z zespołem.
W trakcie wydarzenia odbędzie się kiermasz, podczas którego będzie możliwość podziwiania obrazów lokalnych malarzy oraz rękodzieła artystycznego, takiego jak haft czy biżuteria. W konkursie kulinarnym „Na najlepszy produkt ze śliwką” wystąpi 30 grup, stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich oraz grup nieformalnych, które będą prezentować na swoich stoiskach wyroby regionalne. Kulminacyjnym momentem Powidlaków 2018 będzie pokaz smażenia powideł, tradycyjnego wyrobu z Krzeszowa, wraz z ich degustacją.