Okazja do świętowania – pod takim hasłem odbędzie się kolejna, jubileuszowa edycja festiwalu Restaurant Week. Początkowo znany tylko w stolicy, dziś jest jednym z największych wydarzeń kulinarnych w kraju. Do tej pory wzięło w nim udział ponad ćwierć miliona gości w 30 polskich miastach. W Rzeszowie odbędzie się po raz drugi, a do odwiedzenia będzie aż 18 restauracji.
W dniach 20 – 31 października po raz kolejny w całej Polsce, będzie się odbywał festiwal Restaurant Week. Tym razem hasłem przewodnim jest „Okazja do świętowania”. Kultura wspólnych wyjść do restauracji rozwija się w Polsce bardzo dynamicznie – w ciągu ostatnich 10 lat liczba kelnerskich restauracji w Polsce wzrosła dwukrotnie, a rynek gastronomii niemalże się podwoił. Szybko spada także odsetek Polaków, którzy w ogóle nie jadają na mieście – dzisiaj wynosi już tylko 36% (GUS).
Festiwal Restaurant Week jest cyklicznym, ogólnopolskim wydarzeniem prezentującym najlepsze polskie restauracje. W ciągu zaledwie dwóch i pół roku z weekendowego wydarzenia w stolicy, stał się największym kulinarnym wydarzeniem w kraju, w którym wzięło udział już ponad ćwierć miliona gości, w ponad 30 miastach. Po raz drugi odbędzie się w Rzeszowie. W każdej z 18 restauracji, które biorą udział w festiwalu, przez trzy dni będzie można spróbować dań, które szefowie kuchni przygotowali specjalnie z tej okazji. W pakiecie festiwalowym, którego koszt wynosi 49 złotych, znalazły się: przystawka, danie główne i deser. W jubileuszowej edycji, Restauratorzy poczęstują gości również niespodzianką pod postacią aperitifu.