Wykorzystując znakomite położenie geograficzne, chroniąc naturalną przyrodę i inspirując się wieloetniczną, wielokulturową i wielowyznaniową tradycją Bieszczadów, można tworzyć biznes, który łączy ogień z wodą, czyli komercyjny sukces i karpackie dziedzictwo kulturowe. Czymś takim ma być Centrum Ursa Maior w Uhercach Mineralnych, gdzie spotkały się piwowarskie talenty Agnieszki Łopaty, wiedza o odnawialnych źródłach energii Andrzeja Czecha i kulturalno – organizacyjne możliwości Janusza Demkowicza.
W piątkowy wieczór, w Podziemnej Trasie Turystycznej w Rzeszowie już po raz drugi spotkali się uczestnicy cyklicznych spotkań BIZNESiSTYL.pl „Na Żywo”, organizowanych pod patronatem portalu BIZNESiSTYL.pl oraz magazynu VIP Biznes&Styl. Tym razem gośćmi wieczoru byli twórcy
Centrum Ursa Maior, inaczej Domu Wielkiej Niedźwiedzicy w Uhercach Mineralnych. I mimo że zabrakło jednego z bohaterów przedsięwzięcia, Janusza Demkowicza, to Agnieszka i Andrzej zdradzili większość szczegółów związanych z otwarciem już w lipcu tego roku, obiektu, jakiego w Bieszczadach dotychczas nie było.
Centrum Ursa Maior to miejsce, gdzie powstanie Bieszczadzka Wytwórnia Piw Rzemieślniczych, do tego trzypoziomowa sala koncertowa Ursa Maior Hall, umożliwiająca rejestrację koncertów, spotkań i wydarzeń kulturalnych na najwyższym, światowym poziomie, a wszystko to dopełni sklep z produktami regionalnymi i informacją turystyczną.
I tak jak od pierwszego spotkania BIZNESiSTYL.pl „Na Żywo” zakładaliśmy, że promować na nich będziemy wydarzenia, przedsięwzięcia i osoby, które zmieniają naszą rzeczywistość na lepsze, tak drugim spotkaniem potwierdzamy nasze obietnice. Agnieszka Łopata, szefowa przedsięwzięcia
Centrum Ursa Maior, krakuska, absolwentka Akademii Górniczo-Hutniczej, od kilku lat na stałe związana z Bieszczadami, ledwie 4 lata temu odkryła w sobie talent do warzenia piwa. Ten z zabawy przerodził się w poważne zajęcie i tak Agnieszka jako Domowy Piwowar Roku 2012 mam wielkie ambicje i marzenia warzyć w Ursa Maior znakomite piwo, które stałoby się wizytówką Bieszczadów. W lipcu piwa nawarzonego przez Agnieszkę skosztować będzie można w Uhercach Mineralnych, a wkrótce potem, niewykluczone, że w całych Bieszczadach i na Podkarpaciu.
W budowanym Centrum, biznesowe pierwsze skrzypce gra Andrzej Czech, dr biologii po Uniwersytecie Jagiellońskim, entuzjasta odnawialnych źródeł energii. Dzięki niemu przy Centrum powstanie przydomowa oczyszczalnia ścieków, a energii dostarczana będzie z baterii słonecznych. Bardzo prawdopodobne, że w przyszłości
Dom Wielkiej Niedźwiedzicy będzie produkował tak dużo energii, że ta będzie sprzedawana.
Trzeci wspólnik z Ursa Maior, Janusz Demkowicz, założyciel pensjonatu „Zagroda Magija” w Orelcu oraz basista w znanej, folkowej grupie, „Tołhaje” gwarantuje nieustanne zdarzenia kulturalne w Uhercach Mineralnych. Janusz od dawna znany jest jako propagator tradycyjnej architektury karpackiej i wymierających, bieszczadzkich zawodów: tkactwa, gobeliniarstwa, bibułkarstwa.
– Mamy ambicje nie tylko prowadzić biznes w Bieszczadach, który wpisuje się w politykę ochrony naturalnych zasobów tego miejsca, ale z części naszych zysków chcemy wpierać najciekawsze pomysły na bieszczadzkie biznesy – mówił Andrzej Czech. – Chodzi nam o coś więcej, niż tylko zarabianie pieniędzy.
Tak samo jak o coś więcej chodzi Agnieszce w Wytwórni Piw Rzemieślniczych w Ursa Maior. Od ponad roku Piwowarka Aga, bo taki jest słynny pseudonim Agnieszki, prowadzi bloga
www.kuchniapiwowarkiagi.pl – na którym promuje kulturę picia piwa. W jej wpisach wiele jest o tradycji, historii picia piwa, naczyniach, w jakich jest serwowane, oraz tysiącach odmian piwa warzonego na świecie.
A jak dobry i różnorodny może być ten napój, przekonali się uczestnicy piątkowego spotkania, na którym Agnieszka gościła niemieckim pilsem, amerykańską IPĄ, belgijskim Tripel’em i bałtyckim porterem.
Partnerami spotkania BIZNESiSTYL „Na Żywo” byli: ESTRADA Caffe oraz Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna.
Prezentacja Centrum Ursa Maior