13 września odbędzie się Gala Finałowa XXII edycji Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA, podczas której zostanie wręczona m.in. Statuetka Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uroczystości towarzyszyć będzie impreza organizowana w różnych miastach Polski – Świętomięs 2015.
Uroczystość rozpocznie się o godzinie 13:30 w sali sesyjnej rzeszowskiego Ratusza. Zostaną wręczone nagrody XXII edycji Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA oraz Nagroda Specjalna – Statuetka Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla jednego z Laureatów Konkursu AGRO POLSKA, wyróżniającego się osiągnięciami rynkowymi w branży rolno-spożywczej. Rejestracja uczestników rozpocznie się o godz.12:30 i potrwa godzinę.
W tym samym czasie w dniach 12-13 września, odbędzie się impreza towarzysząca uroczystości finałowej konkursu – „Świętomięs Polski”. Jest to cykliczne wydarzenie odbywające się we wrześniu w różnych miastach Polski. W tym roku imprezę organizuje Rzeszów. W programie m.in. pokazy kulinarne, degustacje, prezentacje edukacyjne, działania sportowe i artystyczne oraz spotkania z przedstawicielami nauki.
PROGRAM „Świętomięs Polski 2015”
12 września (sobota)
12.00 – 18.00 Parada Mięsna, z udziałem Młodzieżowej Orkiestry Dętej „Jaćmierz” (Rynek i ulice Starego Miasta w Rzeszowie) Teatru Ulicznego „Z Głową w Chmurach” z wykorzystaniem Platformy Promocyjnej
14.00 – 18.00 „Świętomięs Polski” na I Podkarpackich Pokazach Lotniczych w Mielcu – Kocioł Świętomięsny – degustacje i poczęstunek
18.00 – 21.00 Scena Rzeszowska – prezentacje artystyczne przygotowane w porozumieniu z Wojewódzkim Domem Kultury w Rzeszowie
21.00 – 1.00 „Nocne czuwanie przy Byku” – akcja happeningowa kulinarno-muzyczna, kameralny koncert i jam session zespołu bluesowego przy pieczeniu byka na rożnie
13 września (niedziela)
10.00 – 14.00 Poranek Orkiestr Dętych z Podbeskidzia
12.00 – 18.00 Parada Mięsna, z udziałem Młodzieżowej Orkiestry Dętej „Jaćmierz” (Rynek i ulice Starego Miasta w Rzeszowie) Teatru Ulicznego „Z Głową w Chmurach” z wykorzystaniem Platformy Promocyjnej
12.00 – 14.00 Konferencja naukowa „Bieżące problemy polskiej branży mięsnej” Kierownik naukowy: Jacek Leonkiewicz – Sala Sesyjna Urzędu Miasta Rzeszowa, Rynek
15.00 – 15.30 „Gala Mięsna” ceremonia oficjalna z udziałem Władz i Komitetu Honorowego, Scena Główna, Rynek w Rzeszowie, z udziałem zespołu ludowego „Rzeszowianie”, orkiestry Jaćmierz i uczestników Parady Mięsnej
15.30 – 16.00 Występ Zespołu Pieśni i Tańca „Rzeszowianie”
16.00 – 16.30 Blok promocyjno –konkursowy cz. I
16.30 – 17.30 Rytmy Boney M. – zespół Coverowy
17.30 – 18.00 Blok promocyjno –konkursowy cz. II
18.00 – 19.30 Halina i Marco – przeboje włoskie Halina Benedyk i Marco Antonelli
19.30 – 20.15 Blok promocyjno – konkursowy cz. III
20.15 – 21.30 Krzysztof Krawczyk z zespołem
21.30 Zakończenie imprezy