Jakie powinny być idealne lody włoskie? Lekkie, delikatne i puszyste. O pysznym smaku i okrągłym, opadającym na wafelek kształcie. Matowe, miękkie i kremowe. Jak zrobić lody włoskie, by były doskonałe? Odpowiedź jest jedna: postawić na odpowiednią mieszankę do lodów włoskich.
Gotowe rozwiązania dla gastronomii
Prowadzisz punkt z lodami, kawiarnię lub restaurację i chcesz wzbogacić ofertę o lodowe desery? Postaw na gotowe rozwiązania. Lody z automatu cieszą się popularnością, są łatwe w przygotowaniu i może serwować je każdy. Wystarczy tylko maszyna do robienia lodów i odpowiednia mieszanka do przygotowania lodów włoskich.
Lody włoskie z maszyny
Przygotowanie lodów włoskich serwowanych z automatu jest bardzo proste. Proszek lodowy miesza się z wodą, tak by powstała gładka, jednolita masa. Tak przygotowaną bazę należy wlać do automatu i schłodzić. Cały proces przygotowania trwa nie dłużej niż 20 minut. Po tym czasie możesz serwować pyszne i puszyste lody.
Lody włoskie z proszku – które wybrać?
Czym się sugerować podczas wyboru odpowiedniej mieszanki do robienia lodów włoskich? Przede wszystkim składem! Im prostszy skład i mniejsza ilość sztucznych dodatków, tym większa szansa na to, że oferowany produkt będzie smakował gościom naszej lodziarni. Gotowa mieszanka wzbogacona o wysokiej klasy dodatki? To możliwe! Takie rozwiązania stosuje na przykład marka Lykke. W składzie proszku do lodów czekoladowych stosuje renomowane kakao holenderskie Van Houten.
Lody z automatu, które atrakcyjnie się prezentują
Wspomniane lody Lykke nie tylko zachwycają smakiem i prostym składem, ale także wyglądem. Dzięki szybkiemu rozpuszczaniu się proszku lodowego w wodzie, powstaje idealnie gładka masa – a finalny lód jest kremowy i puszysty. Lody szybko się mrożą, posiadają matową strukturę i przez długi czas są odporne na topnienie.
Opłacalne lody z maszyny
Czy lody z automatu mogą stać się sposobem na intratny biznes? Z pewnością! Zwłaszcza jeśli postawimy na wysokiej jakości mieszankę do lodów. Cena loda waha się między 4 a 8 zł, natomiast koszt produkcji wynosi zaledwie około 50 groszy.
Lody włoskie a świderki?
Lody z maszyny to nie tylko lody włoskie. Nieustannie popularnością cieszą się świderki. Te wysokie, mocno zmrożone lody amerykańskie mają swoich wiernych fanów – a ich grono ciągle rośnie. Aby zaoferować gościom swojej lodziarni szeroki wybór lodów – zaoferuj im także lody świderki. Je również przygotujesz z proszku. Do ich serwowania będziesz potrzebował innego rodzaju maszyny.
Lody włoskie w proszku i profesjonalne wsparcie marketingowe
Wybierając proszek do lodów, warto zwrócić uwagę, czy jego producent oferuje także wsparcie marketingowe w postaci zdjęć lodów, plakatów, ulotek, menuboardów. Z takimi materiałami reklamowymi bez trudu wypromujesz swoją lodziarnię i dotrzesz do nowych klientów. Producent lodów w proszku Lykke oferuje takie wsparcie – otrzymane materiały z powodzeniem wykorzystasz zarówno w lokalu, jak i w social mediach.