Bez ostrego noża trudno wyobrazić sobie pracę w kuchni. Dobrze naostrzone narzędzie pozwala pracować szybko i wygodnie. Dlatego tak istotne jest odpowiednie ostrzenie.
Podkreślić trzeba, że dobry nóż musi kosztować. Tanie noże, nawet jeśli je naostrzymy, nigdy nie będą takie, jak noże wykonane ze stali szlachetnej. Najlepsze efekty daje ostrzenie na kamieniach ceramicznych lub diamentowych, natomiast z ostrożnością trzeba podchodzić do wszelkiego rodzaju stalowych prętów czy maszynek do ostrzenia. Nie wszystkie spełniają swoją rolę, a niektóre wręcz niszczą noże.
Bardzo cenione są kamienie diamentowe, pokryte pyłem diamentowych, które w przeciwieństwie do kamieni ceramicznych służą dłużej i nie ścierają się. Aby dobrze naostrzyć nóż trzeba zacząć od kamieni o grubszym ziarnie, czyli mniejszej gradacji, a cały proces zakończyć polerowaniem na kamieniu o drobnym ziarnie, czyli gradacji dużej. Do naostrzenia noża potrzeba więc przynajmniej dwóch kamieni o różnej grubości ziarna, dlatego wygodne są np. ostrzałki dwustronne. Nóż najlepiej naostrzyć na kamieniu o gradacji 800-1000, natomiast do ostatecznego polerowania wymagana jest gradacja ok. 8000. Podczas tego procesu bardzo ważne jest, by utrzymać właściwy kąt przesuwania ostrza po kamieniu, ok. 10-20 stop. Przed ostrzeniem warto też moczyć kamień przez ok. 15 minut w wodzie. Natomiast po naostrzeniu nóż trzeba umyć w letniej wodzie, wytrzeć do sucha i już jest gotowy do użytku.
Noże najlepszej jakości znajdziesz w sklepie HELIOS
ul. Przemysłowa 14, 35-105 Rzeszów,
tel./fax. +48 17 862-91-92, +48 17 862-88-93, +48 17 854-42-24
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 8:00-17:00, sobota 8:00-13:00