Podawanie wina to prawdziwa sztuka. Aby zrobić to jak należy trzeba dobrze poznać trunek, by nie zaserwować go w niewłaściwej temperaturze, w nieodpowiedni sposób i w złym kieliszku. To wszystko stanowi oprawę dla wina i pozwala wydobyć jego najgłębszy aromat i pełen smak.
Kieliszki do różnych win mają inne kształty, wszystko po to, by wydobyć z trunku pełen aromat i bogactwo. Wina białe i różowe podaje się w
kieliszkach o wysokich, smukłych nóżkach i czaszach tulipanowych, delikatnie zwężających się ku górze. Są też
kieliszki z lekko rozchylonymi krawędziami, które również nadają się do tych win. Natomiast czerwone wina pije się z
kieliszków o dużych, pękatych czaszach.
Istotna jest też temperatura podania win. Białe półsłodkie, wytrawne i półwytrawne podaje się schłodzone do temperatury 8-10 stopni C. Czerwone natomiast w temperaturze pokojowej, czyli w granicach 16-20 stopni C.
Istotna jest też kolejność podawania win oraz dobranie ich do serwowanych potraw:
-
białe zawsze podaje się przed czerwonym,
-
młode przed starym,
-
lekkie wino podaje się przed cięższym,
-
wino różowe z białym mięsem,
-
białe, lekkie wino serwuje się do ryb,
-
czerwone wino do mięs czerwonych,
-
czerwone, ciężkie wino do dziczyzny i pikantnych potraw.
Zasadą, której absolutnie nie można pominąć, jest ilość jaką można nalać do kieliszka. W przypadku win białych absolutną granicą jest połowa naczynia, z kolei kieliszki do wina czerwonego napełniamy do około 1/3.
Kieliszki najwyższej jakości kupisz w sklepie HELIOS
ul. Przemysłowa 14, 35-105 Rzeszów,
tel./fax. +48 17 862-91-92, +48 17 862-88-93, +48 17 854-42-24
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 8:00-17:00, sobota 8:00-13:00