W Europie był tradycyjnym symbolem miłości. Przez Rzymian traktowany jako afrodyzjak i używany do rzucania zaklęć miłosnych. W średniowieczu noszony na weselach jako znak szczęścia, w postaci wieńca zwanego "górską radością". Wykorzystywano go również do warzenia piwa dopóki, nie zastąpił go chmiel.
To zioło ma wiele prozdrowotnych zastosowań i doskonale sprawdza się w kuchni. Do sporządzanych posiłków dodajemy go pod koniec gotowania, aby podkreślił smak potraw na bazie grochu, ziemniaków, szpinaku, bakłażanów lub marchwi. Młode pędy z liskami można dodawać do sałatek, można aromatyzować octy winne lub oleje i oliwy. Można połączyć go z masłem i otrzymamy smaczny dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs.
Roślina jednoroczna rozmnażana z nasion
Majeranek pochodzi z rejonów basenu Morza Śródziemnego, gdzie rośnie jako półkrzew. W Polsce uprawiamy go jako roślinę jednoroczną rozmnażaną z nasion. Majeranek jest niską roślinką, dorasta do 30–40 cm wysokości i podobnej średnicy kęp. Kwitnie od czerwca do przymrozków, jego kwiaty są drobne, białe lub różowawe, zebrane w kwiatostany na szczytach łodyg.
Siew nasion
Majeranek preferuje stanowiska słoneczne i umiarkowanie wilgotne, a gleby lekkie, ciepłe, przepuszczalne, żyzne i zasobne w wapń. Roślina ta ma płytki system korzeniowy i jest wrażliwa na niedobory wody.Siew nasion możemy wykonać w drugiej połowie kwietnia do gruntu lub wczesną wiosną do skrzynek na parapetach. Na miejsce stałe możemy wysadzić go po 15 maja, sadząc po 2–3 sztuki w rozstawie 30×30 cm. Grządka ziołowa powinna być spulchniona, odchwaszczona i zasilona kompostem. Rośliny należy systematycznie podlewać najlepiej z rozcieńczonym wyciągiem z pokrzywy. W ten sposób rośliny będą miały nawóz i ochronę przed szkodnikami. Można zastosować wyciąg z mniszka lekarskiego (pospolite mlecze) lub z żywokostu lekarskiego, wówczas majeranek będzie lepiej rósł.
Majeranek doskonały do suszenia
Majeranek na początku rośnie trochę nieśmiało, ale gdy dobrze się ukorzeni, szybko przyrasta i jego łodygi drewnieją. Liście i pędy możemy ścinać w razie potrzeby lub dwukrotnie w sezonie. Gdy pojawią się pierwsze kwiaty wówczas roślina ma w sobie najwięcej olejków aromatycznych i możemy ściąć ją 10 cm na ziemią. Gdy pędy odrosną i pojawią się kwiaty, znów je ścinamy. Zebrane pędy suszymy, jak zawsze w zacienionym i przewiewnym miejscu. Susz możemy przechowywać w całości, możemy oddzielić liście i pąki lub zmielić. Suszony majeranek przechowujemy w ciemnym, szczelnym pojemniku do roku czasu.
Hodowla majeranku na balkonie
Majeranek dobrze rośnie przy marchwi, koprze i cebuli. Sprawdza się jako roślina na obwódki grządek i w nasadzeniach w ziołowym ogrodzie.Jeżeli zdecydujemy się na hodowlę majeranku w doniczkach na balkonie lub w mieszkaniu, musimy systematycznie przeglądać jego pędy.
Fot.Pixabay
Często od spodniej strony żeruje mączlik szklarniowy i przędziorki, które szybko namnażają się, wysysają soki i doprowadzają roślinę do zasuszenia. Można ograniczyć ich liczebność domowymi sposobami, np.: często zraszając roślinę wodą, albo pryskając naparem z rabarbaru, wyciągiem z korzeni chrzanu lub wywarem z bylicy piołun lub z siana. Ale takie zabiegi mogą nie wystarczyć, a wówczas majeranek należy wyrzucić. Stosowanie środków chemicznych nie ma większego sensu ze względu na karencję.