Reklama

Dom

B jak bazylia – uprawa w doniczce i ogrodzie

Jadwiga Brzozowska
Dodano: 11.04.2018
38411_750
Share
Udostępnij

Pochodząca z Afryki i Azji bazylia uważana była za roślinę nasyconą boską esencją. W greckim kościele prawosławnym wykorzystywana jest do sporządzania wody święconej- pojemniki z tą rośliną są ustawiane na stopniach ołtarzy. Na Haiti bazylia jest ziołem poświęconym pogańskiej bogini miłości Erzulie. W Meksyku noszona w kieszeni uważana jest za atrybut przyciągający pieniądze i odwracający złe uroki. W średniowieczu używano jej do miłosnych zaklęć. Uprawiana jest w klimacie ciepłym i tropikalnym jako roślina przyprawowa. Wykorzystuje się ją również w kosmetyce i terapii aromatycznej. 

Bazylię uprawia się na zbiór świeżych, bardzo aromatycznych liści. Jeżeli mamy ją pod ręką – np. w doniczce w mieszkaniu, to możemy zrywać listki niemal przez cały rok. Liście można suszyć lub mrozić ale najbardziej aromatyczne stają się po utarciu z oliwą – jako pesto. Liśćmi bazylii możemy aromatyzować oleje, oliwę i ocet winny.

 

Bazylia, razem z rozmarynem, oregano, tymiankiem, szałwią, miętą pieprzową, cząbrem ogrodowym i majerankiem, należy do ziół prowansalskich. Fot.Pixabay

Obornik dla bazylii? Zdecydowane NIE !

Bazylia preferuje słoneczne ale osłonięte stanowisko. Najlepiej rośnie w temperaturze 20-25 stopni C oraz przy nasłonecznieniu przynajmniej przez 5 godzin dziennie. Nie lubi silnych wiatrów i mocnego deszczu, stąd potrzeba osłoniętego miejsca. Roślina lubi gleby ciepłe, żyzne, próchniczne, umiarkowanie wilgotne ale nie zalewowe. Najlepiej rośnie na ziemi wymieszanej z kompostem, nie lubi obornika.

Siew

Bazylię rozmnażamy z siewu. Nasiona możemy zaprawić w Zaprawie nasiennej T albo możemy moczyć je przez 15 minut w rozcieńczonym 1:5 naparze z rumianku. Dzięki temu zapobiegniemy rozwojowi chorób grzybowych. Nasiona wysiewamy do dobrej gleby, tylko lekko oprószając nasiona ziemią, jeżeli ominiemy ten zabieg, to nasiona skiełkują szybciej. Najbardziej dogodnym terminem do siewu jest marzec. Sadzonki wysadzimy do doniczek na parapecie i w maju będziemy mogli zrywać liście. Przy majowym siewie, liście zrywamy w lipcu. Skrzynki z nasionami zraszamy i ustawiamy na najbardziej słonecznym parapecie. Możemy nakryć je folią, żeby szybciej wykiełkowały, ale trzeba sprawdzać, czy nie pojawiła się pleśń. Jeżeli dojdzie do tego, to lepiej posiać nasiona w nowej, innej ziemi. Nie wysiewamy wszystkich nasion od razu, wystarczy 15-20 sztuk. Nasiona najszybciej kiełkują w temperaturze 20-22 stopni C. Świeże nasiona kiełkują szybko, po 4-5 dniach już pojawiają się siewki. Starszym nasionom potrzeba więcej czasu. Ale, jeżeli po 8-10 dniach nic się nie pojawi, to kupmy nowe opakowanie.

Szara pleśń

Gdy siewki będą mieć 2-3 liście i dorosną do 5 cm wysokości to należy je przepikować.  Rośliny nie lubią zbytniego zagęszczenia, ponieważ „wyciągają się” i są często porażane przez szarą pleśń. Sadząc bazylię do doniczek powinniśmy zachować przynajmniej 20 cm odległość pomiędzy roślinami. Warto również rozważyć posadzenie po jednej roślinie do jednej, niezbyt dużej doniczki. Jeśli mamy dużo roślin to możemy posadzić do długich doniczek, jak rośliny balkonowe. Jeśli chcemy posadzić bazylię na grządkach to dopiero po 15 maja, zachowując rozstawę 30 x30 cm.

 

Pikowanie i przesadzanie roślin na miejsce stałe do gruntu przeprowadzamy po ostatnich wiosennych przymrozkach, gdy temperatura powietrza nie spada już poniżej 5 st.C Fot.Pixabay

Dlaczego warto usuwać kwiatostany?

 

Bazylia lubi zraszanie liści i delikatne podlewanie z biohumusem. Przy zbyt dużej ilości wody korzenie szybko zgniją. Najważniejszą sprawą jest usuwanie pojawiających się kwiatostanów. Jeżeli będziemy zrywać kwiaty, to nie rozwiną się nasiona i roślina będzie dłużej rosnąć, dzięki czemu rozwiną się nowe liście. Jedną roślinę możemy przeznaczyć na nasiona, czyli po prostu zostawiamy kwiaty, z których, po zapyleniu powstaną nasionka.

Odmiany:

  • odmiany o bordowo-fioletowych liściach i łodygach: 'Dark Opal', 'Red Rubin', 'Purple Ruffles' (to ostatnia zwiera najwięcej olejków aromatycznych i jest ostrzejsza w smaku).
  • bazylia cytrynowa ma zielone, dość wąskie i wydłużone liście z lekko cytrusowym aromatem
  • bazylia cynamonowa ma węższe, sztywniejsze, matowe i lekko pomarszczone liście, można dodawać je do ciast i deserów. Ta odmiana pochodzi z Meksyku. Najlepiej smakuje w daniach z grilla.
  • odmiana 'Greek' dorasta do 23 cm wysokości, a rozrasta się na szerokość 15 cm. Liście są małe, zielone o kształcie owalnym i delikatnie zaostrzone. Najbardziej popularna jest w Grecji, gdzie stała się symbolem gościnności.
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy