Po zbiorach warzyw koniecznie trzeba wysiać rośliny na poplon. Zagłuszą one chwasty, a przekopane z glebą w odpowiednim momencie, wzbogacą ją o cenne składniki.
Dlaczego trzeba wysiewać poplon? Ponieważ korzenie roślin wysianych na poplon spulchniają glebę, pobierają i przetwarzają związki mineralne, które po ich przekopaniu będą łatwiej przyswajalne dla warzyw uprawianych w przyszłym roku. Stosując poplon nawozimy glebę, poprawiamy jej strukturę, chronimy przed wypłukiwaniem składników mineralnych i nadmiernym wysychaniem.
Rośliny na poplon wysiewamy w lipcu lub w sierpniu i przekopiemy je jesienią lub wysiewamy późną jesienią i przekopujemy wiosną następnego roku. W ogrodach przydomowych i na działkach warto przekopać ziemię przed zimą z obornikiem, kompostem lub poplonem i pozostawić ją w ostrej skibie, aby nabrała wilgoci.
Na poplon warto wysiać rośliny motylkowe, ponieważ wzbogacają glebę w azot dzięki bakteriom zasiedlającym ich korzenie. Do roślin motylkowych należą m.in. łubin żółty i niebieski, peluszka, seradela, wyka i bobik.
Popularnymi roślinami na nawóz zielony są również facelia błękitna, gryka, gorczyca i rzepak. j.Wysiewając rośliny na poplon, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na to, żeby nie wysiewać roślin z tej samej rodziny botanicznej. Rzepaku nie można posiać po kapuście, bo może chorować.
Na glebach lekkich (piaszczystych) najlepiej będzie posiać: łubin żółty, seradelę, wykę kosmatą, facelię błękitną i gorczycę białą. Gorczyca wysiana przed sałatą pozostawi w glebie substancje odstraszające ślimaki. Ponadto odkazi glebę od różnych patogenów.
Na glebach średnich siejemy: łubin żółty i wąskolistny, peluszkę i wykę kosmatą. A na gleby ciężkie (gliniaste) wysiewamy: bobik, peluszkę, wykę siewną i kosmatą oraz rzepak jary i ozimy.
Rośliny można wymieszać i posiać razem np. łubin żółty z seradelą lub facelią na gleby lekkie, a na średnie łubin wymieszany z peluszką i wyką. Na glebach ciężkich sprawdzi się bobik wymieszany z peluszką i wyką albo łubinem niebieskim.
Ważne jest, żeby przekopać rośliny zielone na początku kwitnienia.