7 października w Podkarpackim Urzędzie Wojewódzkim w Rzeszowie odbyły się obrady Kapituły kolejnej edycji Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego „Smaczne bo Podkarpackie”.
Program organizowany jest przez Centrum Promocji Biznesu w Rzeszowie przy współpracy z Wojewodą Podkarpackim i Marszałkiem Województwa Podkarpackiego. Partnerem Programu jest Województwo Podkarpackie oraz Bank PKO BP. Patronat Honorowy nad Programem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kapitułę Programu tworzą eksperci rynku spożywczego, osób zaufania publicznego oraz przedstawicieli mediów. Kapituła zapoznała się z przedstawioną przez producentów dokumentacją oraz wynikami badań wykonanych przez ekspertów z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Rzeszowie oraz z Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Rzeszowie.
Zgłoszone produkty oceniane były według następujących kryteriów: wygląd i kształt, barwa, smak, zapach, konsystencja i struktura. Oceniana była poprawność etykietowania
i znakowania produktów, które narzuca m.in. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego
i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.
Szacowne gremium Kapituły dokonało oceny zgłoszonych produktów przyznając 26 certyfikatów „Smaczne bo Podkarpackie”.
Efekty pracy Kapituły poznamy już niebawem tj. 27 października br. w G2A Arena Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce podczas uroczystej Gali wieńczącej tegoroczną edycję Programu "Smaczne bo Podkarpackie".