Port Lotniczy Rzeszów-Jasionka im. Rodziny Ulmów rozpoczyna ostatni etap związany z przebudową 700 metrowego odcinka drogi startowej.
W bieżącym tygodniu wykonawca robót, firma STRABAG biorąc pod uwagę sprzyjające warunki atmosferyczne rozpoczęła układanie finalnej warstwy betonu nawierzchniowego.
Przed wykonawcą pozostało do ułożenia ok. 12,5 tys. metrów sześciennych wysoko wytrzymałościowego betonu cementowego odpornego na działanie czynników zewnętrznych, co jest niezmiernie istotne z uwagi na trwałość nawierzchni oraz bezpieczeństwo prowadzonych operacji lotniczych.
– Prace przebiegają obecnie zgodnie z zaplanowanym wcześniej harmonogramem i jeśli tylko wszelkie uwarunkowania a w szczególności te pogodowe pozwolą to szacujemy, że jeszcze w październiku br. droga startowa będzie gotowa do użytku na całej długości z nowym oświetleniem i pełnym oprzyrządowaniem – mówi Adam Hamryszczak prezes portu lotniczego Rzeszów-Jasionka im. Rodziny Ulmów.
I Etap przebudowy drogi startowej na odcinku o długości ok. 700 m wraz z infrastrukturą techniczną realizowany jest w ramach zadania pn. „II Etap budowy równoległej drogi kołowania oraz I Etap przebudowy drogi startowej na odcinku o długości ok. 700 m wraz z infrastrukturą techniczną na lotnisku Rzeszów-Jasionka”, który jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach instrumentu „Łącząc Europę” 2021-2027 (CEF Military Mobility).
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ściśle niezbędne ciasteczka
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.